Warning: htmlspecialchars(): charset `iso-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /home/kaptanis/public_html/index.php on line 21
Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις - ΚΑΠΤΑΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Χειρούργος Οδοντίατρος, Βιολόγος - Εμφυτεύματα - Αισθητική Οδοντιατρική - Μυτιλήνη Λέσβος
   
   
     

Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις


Συμβατική γέφυρα ή εμφύτευμα;

 

Αυτή είναι η πιο συνήθης ερώτηση. Αν και πότε χρησιμοποιείται η σταθερή (μόνιμη) γέφυρα ή το εμφύτευμα για την αντικατάσταση ενός ή περισσοτέρων δοντιών όταν αυτά έχουν βγει.

 

Αν για παράδειγμα χαθεί ένας τραπεζίτης τότε για να αντικατασταθεί με γέφυρα ο Οδοντίατρος θα έπρεπε να τροχίσει τα δύο διπλανά δόντια. Το επόμενο και το προηγούμενο δηλαδή ώστε να κατασκευαστούν δύο θήκες (στεφάνες) στα δύο αυτά τα δόντια που θα συγκρατούν το γεφύρωμα το οποίο θα είναι στη θέση αυτού που λείπει. Αν ο Οδοντίατρος τοποθετούσε ένα εμφύτευμα αυτό θα έμπαινε στη θέση του δοντιού που λείπει και επάνω σ΄ αυτό θα στήριζε μία στεφάνη. Βέβαια με το εμφύτευμα δεν χρειάζεται να τροχιστούν τα διπλανά δόντια και εκτός από το χαμένο δόντι αντικαθίσταται και η χαμένη ρίζα. Ανάλογα με την εμπειρία του Οδοντιάτρου προτείνεται ως πιο πλεονεκτικό το ένα ή το άλλο σχέδιο.

 

Εγώ θα προτιμούσα να τοποθετήσω ένα εμφύτευμα και επάνω σε αυτό να τοποθετήσω μια στεφάνη. Η μακροβιότητα σε αυτήν την περίπτωση θα έχει να κάνει μόνο στο ίδιο το εμφύτευμα. Στην περίπτωση της γέφυρας η μελλοντική βλάβη ενός στηρίγματος θα πολλαπλασίαζε τις απώλειες των δοντιών με συνέπεια να τροχιστούν και άλλα δόντια κλπ. Το κόστος για την μία ή την άλλη επιλογή είναι παρόμοιο με ακριβότερο τις περισσότερες φορές αυτού του εμφυτεύματος και διαφέρει από ιατρείο σε ιατρείο.

 

 

 

Aπό τι είναι φτιαγμένα τα εμφυτεύματα;

 

Τα εμφυτεύματα κατασκευάζονται με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, από ειδικό μέταλλο, το τιτάνιο και δεν είναι απλές "βίδες" όπως πολλοί νομίζουν. Αυτός ο ιδιαίτερος τύπος μετάλλου έχει το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα να είναι βιοσυμβατός με τον οργανισμό και το οστό στο οποίο τοποθετείται.

 

 

 

 

Tα οδοντικά εμφυτεύματα είναι κατάλληλα για όλους τους ασθενείς;

 

Για να βάλουμε ένα εμφύτευμα πρέπει να γίνει σχολαστική μελέτη της κάθε περίπτωσης (δεν είναι όλες οι περιπτώσεις και όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων). Οι επιλογές ποικίλλουν. Το είδος του εμφυτεύματος που επιλέγεται για κάποιο ασθενή εξαρτάται από μία αλληλουχία παραγόντων, όπως οι λειτουργικές (μάσηση) και οι αισθητικές (εμφάνιση) ανάγκες κάθε ασθενή, το διαθέσιμο οστό, η ποιότητα και ο αριθμός των δοντιών που υπάρχουν στο στόμα, η συναισθηματική ιδιοσυγκρασία του καθενός και ο οικονομικός παράγοντας.

 

Γενικά, κάθε άνθρωπος με οργανισμό αρκετά υγιή ώστε να μπορεί να υποβληθεί σε εξαγωγή δοντιού και κάποια χειρουργική επέμβαση στην περιοχή του στόματος, είναι πιθανόν ικανός να λάβει ένα εμφύτευμα. Μάλιστα η ηλικία γενικά δεν παίζει ρόλο. Αν υπάρχουν ορισμένα βαριά και χρόνια συστηματικά νοσήματα, τότε θα πρέπει να γίνεται αναλυτική εκτίμηση της δυνατότητας τοποθέτησής του.

 

 

 

Ποιος είναι υποψήφιος για ένα οδοντικό εμφύτευμα;

 

Κάθε ασθενής που έχει χάσει ένα ή περισσότερα δόντια μπορεί να δεχτεί εμφύτευμα. Οι βασικές προϋποθέσεις είναι η απουσία ανεξέλεγκτου διαβήτη, ο αλκοολισμός και το υπέρμετρο κάπνισμα. Όσο περισσότερο οστό βρίσκεται στη θέση των απολεσθέντων δοντιών τόσο πιο απλή γίνεται η διαδικασία. Όσο πιο έμπειρος είναι ο Οδοντίατρος τόσο πιο εύκολα μπορεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες ακόμη και όταν το οστό απουσιάζει.

 

 

 

Γιατί να μην προτιμήσω την κλασσική λύση της γέφυρας ή της στεφάνης;

 

Τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων συγκριτικά με τις άλλες εναλλακτικές λύσεις προσθετικής αποκατάστασης είναι:


1. Αποφεύγουμε το τρόχισμα των δοντιών (όπως στην περίπτωση των γεφυρών).
2. Με τη σωστή τοποθέτηση και προσοχή, ο χρόνος ζωής τους είναι μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη οδοντιατρική εργασία.
3. Μπορούμε να αποφύγουμε την τοποθέτηση κινητής προσθετικής εργασίας (μασέλας).

 

Τα μειονεκτήματα των εμφυτευμάτων είναι τα εξής:


1. Το αυξημένο κόστος (εξαρτάται από τον αριθμό και τον τύπο των εμφυτευμάτων που θα τοποθετηθούν).
2. Η μεγάλη διάρκεια της θεραπείας, η οποία εκτός των άλλων περιλαμβάνει στάδια που συνήθως οι ασθενείς φοβούνται, όπως το χειρουργικό στάδιο. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι το χειρουργικό στάδιο για να τοποθετήσουμε ένα εμφύτευμα είναι απλό, σχετικά ανώδυνο, ευκολότερο από πολλές άλλες οδοντιατρικές εργασίες και δεν πρέπει κανείς να το συγκρίνει με τα χειρουργεία που γίνονται στα νοσοκομεία για άλλες παθήσεις. Πολλοί ασθενείς που έχουν δεχθεί εμφυτεύματα θεωρούν τη χειρουργική διαδικασία λιγότερο ενοχλητική από την εξαγωγή ενός δοντιού. Με τα σύγχρονα αναισθητικά φάρμακα, την κατάλληλη προσοχή και την ακολουθία των μετεγχειρητικών οδηγιών, η ταλαιπωρία που θα πρέπει να αναμένεται περιορίζεται στο ελάχιστο.

 

 

 

Πονάνε τα οδοντικά εμφυτεύματα κατά την τοποθέτησή τους;

 

Η διαδικασία τοποθέτησης ενός εμφυτεύματος είναι μια σχετικά απλή διαδικασία (από Οδοντιάτρους που έχουν εμπειρία) και γίνεται με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας. Δεν υπάρχει πόνος κατά την διάρκεια της τοποθέτησης αφού η περιοχή είναι αναισθητοποιημένη. Όταν μετά από τρεις με τέσσερις ώρες περάσει η δράση της αναισθησίας υπάρχει μια ελαφριά δυσανεξία που όμως με ένα απλό παυσίπονο ξεπερνιέται. Όπως και να έχει ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά τόσο στον πόνο όσο και στο πρήξιμο. Συνήθως όμως δεν παρατηρούνται προβλήματα τα οποία δεν λύνονται μέσα σε λίγες ημέρες. Ο έμπειρος Οδοντίατρος θα σας ενημερώσει ανάλογα αμέσως μετά την διαδικασία και θα σας κατευθύνει ώστε να αντιμετωπιστούν εγκαίρως κάποια σπάνια συμβάματα.

 

 

 

Τι ποσοστά επιτυχίας έχουν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

 

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ καλά. Με την βελτίωση των εμφυτευμάτων, της τεχνικής, αλλά και της εμπειρίας τα ποσοστά ξεπερνούν το 90 με 95%. Αν και η ποιότητα του οστού διαφέρει από άτομο σε άτομο, όπως διαφέρει και η πυκνότητα του οστού από την άνω με την κάτω γνάθο στο δικό μας ιατρείο τα ποσοστά επιτυχίας ξεπερνάν και το 95%. Βέβαια το πέντε τις εκατό αν και είναι από τα μικρότερα ποσοστά στην ιατρική πράξη δεν πρέπει να αγνοείται και να εξηγείται από τον οδοντίατρο.

 

 

 

Τι μπορεί να συμβεί με την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος;

 

Συνήθως τίποτε κακό δεν συμβαίνει. 
Ο Οδοντίατρος πρέπει να γνωρίζει καλά την περιοχική ανατομία, την θέση του κάτω φατνιακού νεύρου, του ιγμορείου και της κοιλότητας της μύτης. 
Επιπλοκές συνήθως εμφανίζονται όταν ο οργανισμός δεν δέχεται το εμφύτευμα ή όταν η προσθετική επάνω στο εμφύτευμα παρουσίασει πρόβλημα. Στην πρώτη περίπτωση το εμφύτευμα πρέπει να αφαιρεθεί. Η δεύτερη πρέπει έγκαιρα να διαγνωστεί και επιδέχεται λύσης.

 

 

 

Τι θα συμβεί αν απορριφθούν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

 

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί τα εμφυτεύματα να αποτύχουν ή όπως απλά λέγεται να αποβληθούν. Στις περιπτώσεις αυτές συνήθως υπάρχει μια ελαφριά φλεγμονή γύρω από αυτά που οπτικά εκδηλώνεται με πιο έντονο κόκκινο χρώμα των ούλων και ένα ελαφρύ πρήξιμο. Το κόκαλο γύρω του αραιώνει και το εμφύτευμα αρχίζει να κουνιέται. Η διαδικασία συνήθως συνοδεύεται από μία ελαφριά ενόχληση. Συμπτώματα φλεγμονής όταν είναι στην αρχή μπορεί να αντιμετωπιστούν. Αν όμως το εμφύτευμα αρχίσει να κουνιέται τότε αυτό πρέπει να απομακρυνθεί. Η διαδικασία αφαίρεσης είναι απλή, γρήγορη και ανώδυνη. Ανάλογα την περίπτωση μετά την αφαίρεση μπορεί να τοποθετηθεί ένα μεγαλύτερο εμφύτευμα από το αρχικό μέγεθος. Τα ποσοστά αποτυχίας είναι της τάξης του 1-5% και εμφανίζονται συνήθως σε άτομα με ελαττωμένη αμυντική ικανότητα του οργανισμού και σε μανιώδεις καπνιστές. Η σύγχρονη εμφυτευματολογία, η σωστή διάγνωση, το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας και η αρτιότητα του Οδοντιάτρου ελαχιστοποιούν τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

 

 

Ποιον πρέπει να συμβουλευτείτε για τα οδοντικά εμφυτεύματα;

 

Η ερώτηση είναι βέβαια σε ποιον πάτε όταν πρέπει να αντικαταστήσετε ένα ή περισσότερα χαμένα δόντια. Η απάντηση βέβαια είναι ότι πρέπει να εμπιστευτείτε τον Οδοντίατρό σας, τον οποίο έχετε επιλέξει επειδή είναι ενημερωμένος στις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης του, είναι έμπειρος και βέβαια τοποθετεί εμφυτεύματα. Ένας Οδοντίατρος που ασχολείται με την χειρουργική στόματος, έχει μετεκπαιδευτεί στην περιοδοντολογία και την προσθετική σίγουρα είναι πιο καταρτισμένος και ικανός στη διάγνωση και στη θεραπεία. Όλες οι στατιστικές δείχνουν ότι ο έμπειρος Οδοντίατρος, αυτός που ασχολείται περισσότερα χρόνια και έχει αντιμετωπίσει περισσότερα περιστατικά έχει καλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Στην επιλογή βέβαια παίζει ρόλο η εμπιστοσύνη που σας εμπνέει, οι ικανοποιημένοι ασθενείς του, η φήμη του.

 

 

 

Μέσα σε πόσο καιρό μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα οδοντικά εμφυτεύματα στη μάσηση; Πότε τοποθετείται η μόνιμη προσθετική εργασία;

 

Το αρχικό πρωτόκολλο απαιτούσε μια περίοδο αναμονής ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη φάση. Έξι μήνες για την άνω γνάθο και τέσσερις για την κάτω. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας οι χρόνοι αυτοί μειώθηκαν. Στο δικό μας ιατρείο ένας μέσος χρόνος αναμονής είναι 2 μήνες για την κάτω γνάθο και 3 μήνες για την άνω. Στο διάστημα αυτό τοποθετούνται προσωρινές αποκαταστάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται η άμεση κατασκευή της μόνιμης προσθετικής εργασίας πράγμα που σημαίνει ότι αμέσως μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος αρχίζουμε την διαδικασία της κατασκευής της προσθετικής αποκατάστασης.

 

 

 

Τι γίνεται με την αισθητική κατά την διάρκεια της επούλωσης; Μένει ο ασθενής χωρίς δόντια;

 

Όχι ο ασθενής δεν μένει χωρίς δόντια. Ανάλογα με την περίπτωση αν η θεραπεία αποφασιστεί να γίνει σε δύο φάσεις τότε κατασκευάζεται μια προσωρινή προσθετική εργασία που θα αντικατασταθεί από την μόνιμη μετά την πάροδο της περιόδου επούλωσης (δύο έως τρεις μήνες). Αν η περίπτωση χαρακτηριστεί άμεση τότε αμέσως μετά την εμφύτευση αρχίζει η διαδικασία της προσθετικής αποκατάστασης. Όπως και να έχει τις πρώτες ημέρες πάντα συστήνονται μαλακές τροφές.

 

 

 

Τι είναι το οστικό μόσχευμα και πότε χρησιμοποιείται;

 

Κατά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος μερικές φορές υπάρχει η ανάγκη της πρόσθετης τοποθέτησης οστού για την καλύτερη πορεία της θεραπείας. Το καλύτερο αποτέλεσμα το δίνει το οστό του ίδιου του ασθενή. Στο ιατρείο μας αυτό είναι μια πολύ συνηθισμένη διαδικασία που είναι και απλή. Κατά την διάρκεια της παρασκευής της κοιλότητας για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος υπάρχει ένα φίλτρο στη συσκευή αναρρόφησης το οποίο κατακρατά το οστό που αποκόβεται. Αυτό το οστό του ίδιου ασθενή το επαναχρησιμοποιούμε εκεί που χρειάζεται. Όταν υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη ποσότητα οστού τότε χρησιμοποιούμε συνθετικό, βοδινό ή ανθρώπινο.  Το συνθετικό δεν δίνει τόσο καλά αποτελέσματα όσο το βοδινό ή το ανθρώπινο. Τα δύο τελευταία είναι απόλυτα ελεγμένα και έτσι παρασκευασμένα που είναι αδύνατον να προξενήσουν κάτι στον ασθενή.